Гръмотрън корен (radix ononidis)

Приложение в народната медицина

Корените на гръмотръна се препоръчват при възпаления на бъбреците и пикочните пътища, задържане на течности в организма и отоци от всякакъв произход, както и при наднормено тегло. Народната медицина ги прилага и при ревматизъм, безплодие, шипове и подагра.

Доказано действие

При лабораторни експерименти ин виво е установено, че екстракт от корени на гръмотрън стимулира пикочните пътища и действа диуретично. Поради това се препоръчва като подпомагащо средство за прочистване и при възпаление на пикочните канали, както и при камъни и пясък в бъбреците (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 с. л. корени от гръмотрън се запарват в 400 мл. вряла вода. Отварата се оставя се да кисне 30 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 70-120 мл. след хранене. На всеки 10 дни приемът се прекъсва за 7 дни.

Внимание

Трябва да се внимава да не се предозира, тъй като има обратен ефект. Продължителен прием на билкови препарати трябва да бъде обсъден с медицинско лице. По време на прием трябва да се приемат достатъчно течности, за да се избегне обезводняване.
До момента няма достатъчно данни за прием на гръмотрън от бременни и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

Златна пръчица, Бреза лист, Коприва, Царевична коса, Бяла върба

Активни вещества

Изофлавони, етерично маслобъб и др. Сладкият вкус се дължи на глюкозида онинид.

За растението

Гръмотрънът е многогодишно тревисто растение с късо многоглаво коренище, което се използва в народната медицина. Надземните части на гръмотръна достигат до 70 см, цъфти между юни и септември с розови и по-рядко бели цветове.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)