Къпина лист (folia rubus fructosus)

Приложение в народната медицина

Листата от къпина имат антиоксидантно, противовъзпалително и антимикробно действие. В народната медицина чаят от лист къпина се използва при стомашни неразположения, най-вече като лек за диария и при жените за регулиране на менструалния цикъл и при бяло течение. Външно се прилага под формата на гаргара при възпаление на устната кухина и гърлото.

Доказано действие

Kommission E препоръчва използването на лист къпина вътрешно за лечение на временна диария и външно при леки възпаления в областта на лигавицата на устата и гърлото.

Начин на приготвяне

2 с. л. листа от къпина се запарват с 500 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 4 пъти дневно по 120 мл. преди хранене.

Внимание

Да не се използва при продължителна диария (повече от 3 дни) без предварителна консултация с лекар.

До момента няма достатъчно данни за прием на листа от къпина от бременни, кърмещи и деца и юноши под 18 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

жълт кантарион, мащерка, мента, очанка, пача трева

Активни вещества

Листата от къпина съдържат танини (5-14%), желязо, хлорогенова киселина, витамин С и други антиоксиданти.

За растението

Родовото име на къпината Rubus идва от индоевропейския и преведено буквално „reub-“ (= разкъсвам; дращя) означава храст, на който може да се одерете. Бодливият къпинов храст расте до 3 м височина и има три до пет части перисти листа – те са космати от долната страна и имат бодлива част. Къпината е разпространена из целия свят – по умерените зони се намира най-често като в днешно време само в Европа познати над 70 много видове къпина. У нас къпината може да се открие из горските поляни докъм 1600-1800 м надморска височина. С цел билколечение листата се събират през лятото, по време на цъфтеж, защото тогава концентрацията на активни вещества е най-наситена.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)