Копър плод (fructus anethi)

Приложение в народната медицина

Семената на копъра се използват при леки форми на артериална хипертония, профилактично при стенокардия, аритмии и атеросклероза, тъй като им се приписва съдоразширяващо действие. Прилагат се и при оплаквания в стомашно-чревния тракт като газове и болки в стомаха и червата, за подобряване на храносмилането и повишаване на апетита. Плодовете на копъра тонизират лигавицата на стомаха, действат диуретично, потискат рефлекса на повръщане при морска болест и увеличават млякото при кърмачките.

Начин на приготвяне

3-6 ч. л. счукани семена от копър се запарват в 400 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно след хранене.

Активни вещества

В семената/плодовете на копъра се съдържа до 8% етерично масло, чиято главна съставка е карвон, освен това и  тлъсто масло, главно във вид на глицериди.

За растението

Копърът е едногодишно тревисто растение, достигащо височина до 1,5 м. Листата на растението са тънки и заострени в краищата, то цъфти между юли и август. С лечебна цел се използват узрелите плодове/семена на копъра, които се събират между юли и август.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.