Коприва корен (rhizoma urticae)

Приложение в народната медицина

Корените от коприва се препоръчват като ефикасно средство при проблеми с простата, освен това при бъбречни заболявания като камъни и пясък в бъбреците, при диабет, хроничен бронхит, анемия, проблеми с храносмилането и диария. Препоръчва се също при кръвотечение от носа, обилна менструация и хемороиди. Употребява се и външно като улесняващо заздравяването на рани средство, при отоци, натъртвания и др.

Доказано действие

Множество изследвания с екстракти от корен на коприва установяват ефикасността ѝ при лечение на доброкачествена хипертрофия или уголемяване на простатата. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват употребата ѝ при проблеми с уринирането, свързани с уголемяване на простата (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 с. л. корени от коприва се запарват в 500 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 120 мл. 3 пъти дневно преди хранене. За външна употреба се използва същата запарка.

Препоръчани комбинации

лайка, лавандула, смрадлика.

Активни вещества

различни полизахариди, корените са богати на танини

За растението

Копривата е многогодишно тревисто растение с дълго разклонено пълзящо коренище. Различните части на растението се използват за лечебни цели. Листата се събират по време на цъфтежа между май и септември или след него, но докато растението е още свежо. Корените се изкопават рано напролет, преди развитието на растението или в периода между септември и ноември.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)