Коприва лист (folia urticae)

Приложение в народната медицина

Листата от коприва са ценени като мощен диуретик и се използват при ставни болки, артроза и ревматизъм. Освен това се прилагат като средство за увеличаване функцията и секрецията на стомашните жлези. Външно се прилагат за ускорено заздравяване на рани и при косопад.

Доказано действие

В клинични експерименти е проучено и доказано положителното действие на копривата при пациенти с болки и възпаления на ставите. Освен това листата от копривата съдържат вещества, стимулиращи отделителните функции на организма – на тях се дължи силното диуретично действие на билката. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват използването ѝ при ставни болки, артрит, артроза и ревматични болки. Освен това – за пречистване на пикочните пътища (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 с. л. листа от коприва се запарват в 250 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне докато изстине. Препоръчително е да се приема по 80 мл. 3 пъти дневно преди хранене. За външна употреба се използва същата запарка.

Отвара за външно прилагане при косопад: 100 гр. листа от коприва се варят 30 мин. в 500 мл. вода и 500 мл. оцет. Отварата се нанася в корените или с нея се измива косата вечер преди лягане.

Препоръчани комбинации

лайка, лавандула, смрадлика.

Активни вещества

Сухите листа на копривата съдържат витамин С, витамин К, каротин, 2-хлорофил, пантотенова киселина и др.

За растението

Копривата е многогодишно тревисто растение с дълго разклонено пълзящо коренище. Различните части на растението се използват за лечебни цели. Листата се събират се по време на цъфтежа между май и септември или след него, но докато растението е още свежо. Корените се изкопават рано напролет, преди развитието на растението или в периода между септември и ноември.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)