Лавандула (flores lavandulae)

Приложение в народната медицина

Народната медицина отдавна познава силното антибактериално действие на лавандулата, особено срещу стрептококи, гъбички и др. Действа успокояващо и обезболяващо при нервност, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене и менструални болки. Външно се прилага под формата на компреси от лавандула при изгаряния и ухапвания от насекоми. Друго силно и добре познато действие на цветовете от лавандула е като средство за предпазване на дрехите от молци.

Доказано действие

Действието на лавандулата е доказано в редица експерименти. Тя е антибактериална, облекчава спазмите, успокоява и намалява времето за заспиване. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват употребата ѝ като успокояващо средство при нервна възбуда, стрес, състояние на страх и други нервни състояния. Освен това при лечение на стомашно-чревни проблеми и газове (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2-3 с. л. цветове от лавандула се запарват в 700 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне 2 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 200 мл. 3 пъти дневно.

Активни вещества

В изсушените цветове от лавандула се съдържа до 3% етерично масло, също и до 12% дъбилни вещества, захари, антоциани, восъци, органични киселини, минерални соли и др.

За растението

Лавандулата е многогодишно тревисто растение/храст от семейство Устоцветни. Расте на сбити туфи, цветовете са разположени на върха на тънки стъбла, а времето на цъфтежа е между юли и август. В България лавандулата е популярно културно растение и насаждения се среща в почти цялата страна.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)