Лайка (flores chamomillae)

Приложение в народната медицина

В народната медицина цветовете от лайка се използват при заболявания на храносмилателния тракт като колики в стомаха и червата, гастрит, колит и газове. Като противовъзпалително средство лайката се прилага за дезинфекция на устната кухина, при стоматит и гингивит. Като инхалация тя помага при възпалителни процеси на дихателните пътища, фарингит, ларингит и др. Външно лайката се използва за промивка при възпаление на лигавицата на очите, на матката, ануса и при хемороиди. Лайката има благоприятен ефект и при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Доказано действие

Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват употребата ѝ като традиционно средство при лечение на стомашно-чревни заболявания, леки спазми и газове. Благодарение на антибактериалното ѝ действие, лайката се използва при възпаления на устната кухина и венците, под формата на инхалации за дихателните пътища и под формата на бани – при възпаления в аналната и гениталната зона (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

1 с. л. цветове от лайка се запарват в 200 мл. вряла вода. Отварата се оставя се да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно.

Активни вещества

Високо съдържание на етерично масло, флавоноиди, салицилова киселина (която е една от основните съставки на аспирина), слузести вещества и др.

За растението

Лайката е едногодишно тревисто растение, достигащо височина до 40 см. Цъфти между май и септември с бели цветчета с жълта тичинка. Лайката е разпространена из цялата страна и се среща по поля, пасища и край гори на височина до към 1000 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)