Ленено семе (semen lini)

Приложение в народната медицина

Народната медицина препоръчва семената от лен като ефикасно слабително средство при запек. Те имат очистително, втечняващо секретите и противовъзпалително действие. Ленът има благоприятен ефект при възпалителни заболявания на дихателните (суха кашлица, бронхиален катар) и пикочните пътища. Външно се прилага при изгаряния, възпалена лигавица и кожа, отоци. Според народната медицина лененото семе се употребява и при пресипнал глас, възпаление на простатната жлеза, камъни в жлъчния мехур, диабет и др.

Доказано действие

В две клинични изследвания с над 100 пациенти е доказано слабителното действие на семената от лен. В друг експеримент с воден извлек от ленено семе след тридневен прием при 70% от участниците намалява гаденето, повръщането, липсата на апетит и чувството на тежест в стомаха.  Освен това е доказано действието му при  намаляване на постпрандиалната хипогликемия при диабетици, които не приемат инсулин, и при цялостно намаляване на холестерола. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват нейното използване при оплаквания в стомашно-чревния тракт, при раздразнен стомах, гастрит и като слабително средство при запек (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

Отвара: 2 с. л. семе от лен се варят в 600 мл. кипяща вода за 10 мин., след което се прецеждат.

Студен извлек: 1-2 с. л. семе от лен се заливат с 200 мл. студена вода. Оставя се да кисне 2 часа, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 150 мл. 3 пъти дневно 15 мин. преди хранене.

Внимание

При употреба трябва да се приема голямо количество вода, за да се избегне обезводняване на организма.

Активни вещества

Семената на лена съдържат до 10% слузни вещества, до 40% тлъсто масло, 20% белтъчни вещества, ензими, стерини, около 1,5% линамарини и минерални вещества.

За растението

Ленът е едногодишно тревисто растение, достигащо височина до 120 см. и с цъфтеж между юни и юли. Като билка се използват узрелите сухи семена, те са сплескани, с продълговато-яйцевидна форма и блестяща, гладка повърхност. Поставени във вода, семената се покриват с пласт от слуз, която се използва за лечебни цели.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)