Липа цвят (flores tiliae)

Приложение в народната медицина

В народната медицина са познати много свойства на цветовете от липата – противомикробно, противовъзпалително, диуретично, потогонно (предизвикват изпотяване при висока температура и настинка). Свойствата на билката обуславят употребата ѝ при респираторни проблеми (напр. при ларингит, трахеобронхит) както и при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина (гаргара).

Доказано действие

HMPC определя липата като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват употребата ѝ за облекчаване на симптоматиката при настинки и като успокоително средство при състояния на лек стрес (безпокойство).

Начин на приготвяне

2-3 с. л. липа се запарват с 250 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 20 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 80 мл.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на липа от бременни, кърмещи и деца под 4 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

лавандула, дилянка/валериана, маточина – комбинации за намаляване на стрес и напрежение

Активни вещества

Липовият цвят съдържа флавоноиди, слузни вещества, танини и етерично масло.

За растението

Липата е широко разпространено в Европа (без крайните северни и южни части) високо дърво (до 40 м.). У нас то се среща навсякъде – по сенчести и влажни места, измежду улични и паркови дървета, по смесените широколистни гори и планинските и предпланинските райони. Медният аромат на липата привлича много пчели и други насекоми през лятото, поради което месеците на цъфтеж (юни-юли) се определят още като „месеци на липата“, това е и времето, когато се събира като билка.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)