Мащерка стрък (herba serpylli)

Приложение в народната медицина

В народната медицина мащерката се използва като отхрачващо, антисептично и антибактериално средство при възпаления (катари) на горните дихателни пътища и при стомашно-чревни проблеми като гастрити, язви на стомаха, колики и диария. Билката се употребява още при нервна възбуда, безсъние и главоболие. Външната употреба под формата на гаргара е полезна при зъбобол и възпаление на устната лигавица, а под формата на баня — при ставни и нервно-мускулни заболявания (радикулити, неврити, миозити и др.). Лечение с лапи се препоръчва при различни гнойни възпаления на кожата.

Доказано действие

HMPC определя мащерката като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват вътрешен прием при катари на горните дихателни пътища, бронхит и магарешка кашлица и външен (гаргара) – при възпаление на устната кухина и като средство против лош дъх.

Начин на приготвяне

Вътрешно приложение: 2 с. л. ситно нарязана мащерка се запарват с 500 мл. вряла вода. Отварата се оставя да изстине, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема студена 3-4 пъти дневно по 50 мл.

Външно приложение (бани, гаргара): 100 гр. мащерка се запарват с 2 л. вряла вода. Извлекът се оставя да изстине, след което се прецежда и употребява по предназначение.

Внимание

Мащерката не трябва да се приема от кърмачета и малки деца до 2-годишна възраст, защото може да причини респираторни смущения (глотичен – или ларингоспазъм)! Като предпазна мярка не се препоръчва употребата и при деца на възраст до 4 години.

Не се препоръчват промивки или бани с екстракт от мащерка при тежки наранявания на кожата и отворени рани, висока температура, сложни инфекции, заболявания на кръвообращението и сърдечна недостатъчност.

До момента няма достатъчно данни за прием на мащерка от бременни и кърмещи, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

борови връхчета, живовляк, клинавиче, пача трева – за успокояване на възпалителни процеси на горните дихателни пътища

Активни вещества

Стръкът от мащерка съдържа етерично масло („масло от мащерка“), смолисти вещества, танини и флавоноиди. Маслото от мащерка се състои от  тимол (30-50%), р-цимен (10-20%), у-терпинен (5-10%) и други монотерпени. Мащерката е добър източник на витамин С, витамин А, мед, фибри, желязо и манган, които допринасят за повишаването на имунитета.

За растението

Многогодишно тревисто растение или полухраст, високо до 40 см. с розови или червени цветове, които цъфтят между юни и септември.  Основно се среща в средиземноморския регион от Испания до Италия, откъдето през средновековието е достигнала Централна Европа. У нас може да се намери по слънчеви места – поляни, склонове, равнини, планини и морски брегове.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)