Маточина лист (folia melissae)

Приложение в народната медицина

Според народната медицина, маточината има седативно и спазмолитично действие, поради което се използва за укрепване на нервната система – при мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения.

Доказано действие

HMPC определя маточината като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват вътрешен прием при симптоми на стрес като напрежение, безпокойство, раздразнителност, трудно заспиване и при леки стомашно-чревни оплаквания (подуване, газове), а  външно приложение – при херпесни инфекции.

Начин на приготвяне

2 с. л. маточина се запарват с 400 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 20 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. преди хранене.

Внимание

При алергии към маточина, избягвайте употреба.

До момента няма достатъчно данни за прием на мащерка от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации: дилянка, лавандула – за успокояване на нервната система и поддържане на здрава сърдечно-съдовата функция.

Активни вещества

Листата от маточина съдържат етерично масло (0,05-0,33%), предимно с цитрал и цитронелал, на които се дължи специфичния лимонов аромат. В билката се намират още флавоноиди, танини, тритерпенови, фенолни киселини и витамин C.

За растението

Маточината е многогодишно тревисто растение с разклонено квадратно стъбло, високо до 1 м., което цъфти и се бере през лятото (юни-юли). Растението е предпочитано от пчелите, откъдето идва и името му (гръцки „melissa“ = пчела). Произхожда от регионите между Мала Азия и Сибир, а днес се среща като диворастящо и култивирано растение из почти цяла Европа. У нас се намира край пътища, из храсталаци, по тревисти и каменисти места докъм 1000 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)