Майчин лист / Сена (folia sennae)

Приложение в народната медицина

Майчиният лист, още познат като сена, е известен в народната медицина като добро слабително средство, използвано при запек. Билката има късен ефект (10 – 12 часа след приема). Поради безболезненото и меко действие, майчиният лист се прилага със същата цел при пациенти с чернодробни заболявания и хемороиди. При продължителна употреба слабителният ефект отслабва.

Доказано действие

Сенозидите в листата действат очистително като засилват перисталтиката на червата, поради което за използват за прочистване на червата преди медицинска интервенция и за краткосрочно лечение на запек (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

1 с. л. майчин лист се залива с 250 мл. кипяща вода. Вари се 5 мин. и се прецежда. Препоръчително е да се приема вечер преди лягане.

Внимание

Майчиният лист не трябва да се приема повече от 2 седмици. Препоръчително е да се приема вечер, 2 до 3 пъти седмично. Билката не трябва да се приема при неизвестни коремни болки без лекарска диагноза, при тежки симптоми на дехидратация, чревна обструкция (непроходимост в червата), апендисит и възпалителни заболявания на червата (напр. болест на Крон, улцерозен колит и др.). По време на прием на майчин лист е възможна промяна в цвета на урината (обезцветяване).

До момента няма достатъчно данни за прием на майчин лист от бременни и кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

зърнастец, червен кантарион – за стимулиране на перисталтиката; мечо грозде, гръмотрън и зърнастец – отслабващ ефект

Активни вещества

Листата на майчиния лист съдържат антраноиди (хидроксиантраценови производни, „антрахинони“), предимно сенозиди от А до D (глианзидите на диантрона); флавоноиди, горчиви и слузни вещества.

За растението

Майчиният лист е храст, цъфтящ между юли и октомври с височина между 60 см. и 2 м., който се опрашва от пчели. Разпространен е в топлите, сухи райони от северна централна Африка през Судан, Египет, и на изток от Арабия до южна Индия.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)