Медицинска ружа корен (radix althaeae)

Приложение в народната медицина

Коренът на медицинската ружа има според народната медицина омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие, поради което се употребява вътрешно при възпаления на дихателните пътища (ларингит, фарингит, трахеобронхит, кашлица и др.) на стомашно-чревния тракт и на пикочните пътища. Външно се прилага воден извлек за гаргара при ларингит, както и  под формата на компреси за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания.

Доказано действие

HMPC определя медицинската ружа като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването ѝ при възпаления на устната кухина и гърлото, свързаната с тях суха кашлица, както и за облекчаване на стомашно-чревни оплаквания.

Начин на приготвяне

1 с. л. ситно нарязана медицинска ружа се залива с 500 мл. студена вода и се оставя да престои 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 5-6 пъти дневно по 1 с. л.

Внимание

Употребата на медицинска ружа при кашлица не се препоръчва за малки деца и кърмачета под 3-години, освен ако не е под наблюдението на специализирано медицинско лице.

До момента няма достатъчно данни за прием на медицинска ружа от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

мурсалски чай, бял оман, великденче, сладник – отхрачващо действие

Активни вещества

Коренът от медицинска ружа съдържа предимно слузни вещества (20%), нишесте (30%) и танини.

За растението

Медицинската ружа е многогодишно тревисто растение високо до 1,50 м, произхождащо от Азия. Днес то е разпространено основно като градинско растение/билка на запад до Южна Европа и на изток от Централна Азия до Китай. В България билката се среща по влажни места покрай реки, блата, ливади, както в равнинни и планински региони докъм 1000 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)