Мента лист (folium menthae piperitae)

Приложение в народната медицина

Екстрактът от мента действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни заболявания на дихателните пътища като бронхит и астма. Подобрява здравето на устната кухина, тъй като е естествено антимикробно средство. Заради успокоителните свойства на билката се препоръчва още при виене на свят, безсъние, главоболие, меланхолия и епилепсия.

Доказано действие

HMPC определя ментата като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването ѝ при оплаквания в областта на стомашно-чревния тракт като лошо храносмилане, газове, гастрит и също в областта на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Начин на приготвяне

2 ч. л. мента се запарват с 200 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 20 мин. Прецежда се и се приема в рамките на 1 ден.

Внимание

Ментата не трябва да се приема от кърмачета и малки деца до 2-годишна възраст, защото съдържащият се в билката ментол може да причини респираторни смущения (глотичен – или ларингоспазъм)! Като предпазна мярка не се препоръчва употребата и при деца на възраст до 4 години.

До момента няма достатъчно данни за прием на мента от бременни и кърмещи, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

глог, дилянка/валериана – успокояващо действие; лайка – спазмолитично действие

Активни вещества

Ментовите листа съдържат етерично масло (ментово масло), танини, флавоноиди и розмаринова киселина, която придава антиоксидантните и противовъзпалителни качества на билката и я прави полезна при респираторни проблеми. Ментовото масло се състои от 30-55% ментол, отговорен за специфичния аромат; 14-32% ментон; 2,8-10% ментилацетат и други терпени.

За растението

Ментата е многогодишно тревисто растение в височина 30-90 см., което се отглежда в Германия (Тюринген, Бавария), Испания и България (Пловдивска, Старозагорска и Видинска област). Цъфти през юни,юли и август с малки розово/лилави венчета. Използва се надземната част на растението, която се събира преди и по време на цъфтежа.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)