Мурсалски чай цвят (sideritis scardica)

Приложение в народната медицина

Високото съдържание на активни вещества придават на билката редица свойства: антиоксидантно, отхрачващо, омекотяващо при кашлица, имуностимулиращо, противовъзпалително и антимикробно. Поради широкия спектър на свойства, мурсалският чай намира широко приложение в народната медицина. Препоръчва при кашлица, бронхит, астма, белодробни проблеми, бъбречни заболявания, стомашно-чревни болести и проблеми с уринирането и простата. Понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт, инфаркт и ракови образувания.

Доказано действие

HMPC определя мурсалския чай като средство на традиционната медицина. Дългогодишният опит показва, че билката може да се използва при кашлица, причинена от настинки и при леки стомашно-чревни оплаквания.

Начин на приготвяне

3 с. л. цвят от мурсалски чай се заливат с 1 л. кипяща вода и се варят 3 мин. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. преди хранене.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на мурсалски чай от бременни, кърмещи и деца/юноши под 18 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

розмарин, сипан, сладник, цариче

Активни вещества

етерично масло с моно- и сесквитерпени, както и дитерпени, тритерпени, флавоноиди, фенилетаноиди и фенолни киселини.

За растението

Мурсалският чай е едногодишно тревисто растение високо до 35 см, което се среща по тревисти и каменисти места. За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове на растението, събрани в началото на цъфтежния период (юли-септември). Родината му е Южният Балкански полуостров, в частност Гърция. У нас билката е разпространена в планините Пирин, Родопи и Славянка от 1400 до 2200 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


Снимка ©Stickpen/WikiCommons

  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)