Пача трева стрък (herba polygoni avicuiaris)

Приложение в народната медицина

Благоприятстващите свойства на пачата трева – диуретично, противовъзпалително и антимикробно, обуславят приложението ѝ в народната медицина. Вътрешно, под формата на отвара, се използва при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и при кръвотечение в стомаха, червата, матката и др. (например при язви, кървава диария, изобилна менструация). Външно се прилага като ускоряващо и подпомагащо заздравяването на рани средство.

Доказано действие

HMPC определя пачата трева като средство на традиционната медицина. Kommission E препоръчва вътрешна употреба на билката при катари на горните дихателни пътища и външна, под формата на гаргара – при възпаления на устата и гърлото .

Начин на приготвяне

2 с. л. пача трева се запарват с 500 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 10 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 150 мл. преди хранене.

Внимание

При употреба на пача трева с цел пречистване на пикочните пътища е задължителен обилният прием на вода и други течности. При отоци в резултат на нарушена сърдечна и/или бъбречна функция, не се препоръчва терапия с екстракт от пача трева.

До момента няма достатъчно данни за прием на пача трева от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

смрадлика, лайка, лавандула

Активни вещества

Пачата трева съдържа флавоноиди (0,2-1%), слузни вещества, танини, кумарини, фенол карбоксилни киселини, авикуларин (лигнан) и нафтохинони.

За растението

Едногодишно тревисто растение, което расте както край пътища, така и между плевели и бурени по лозята и полетата. Периодът на цъфтеж от юни до октомври съвпада с този за бране, когато свойствата на билката са активни. Родината на пачата трева е Европа, но към днешна дата е разпространена глобално по умерените географски ширини. У нас тя се намира из цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)