Подбел лист (folia farfarae)

Приложение в народната медицина

Подбелът притежава противовъзпалително и отхрачващо действие, поради което се препоръчва при възпалителни процеси на дихателната система и пристъпи на кашлица. Използва се още при стомашно-чревни възпаления, липса на апетит, хипертонична болест, атеросклероза, ревматизъм и др.

Доказано действие

Kommission E препоръчва употребата на подбел при остър катар на дихателните пътища с кашлица и пресипналост и при леко възпаление на лигавицата на устата и гърлото.

Начин на приготвяне

2 с. л. ситно нарязани листа от подбел се запарват с 400 мл. вряла вода. Извлекът се оставя да престои 2 часа и се прецежда. Приема се 3 пъти дневно по 80 мл. 15 мин. преди хранене.

Внимание

Според Европейската агенция по лекарствата EMA (ноември 2014 г.) максималната дневна доза на пиролизидинови алкалоиди за възрастни (съответно по-малка за деца) не трябва да надвишава 0,35 мг като приемът не трябва да продължава повече от 14 дни.

Приемът на подбел не се препоръчва по време на бременност и кърмене, както при децата и юноши под 18 години. Не се пропоръчва при свръхчувствителност и/или алергия към семейство Сложноцветни (вкл. амброзия, хризантеми, невен, маргаритки и др.).

Препоръчани комбинации

борови връхчета, теснолист живовляк, клиначиве, пача трева

Активни вещества

Листата на подбел са съставени от полизахариди (6-10%) – слузести полизахариди и инулин, танини (5%), флавоноиди, тритерпени и стероли. Според произхода на билката също може да се съдържат от 1 до 50 ppm пиролизидинови алкалоиди (PA), които имат неблагоприятно действие върху черния дроб. За производство на лекарства и билкови продукти се използват видове с ниско съдържание на PA.

За растението

Диворастящо растение с дълъг пълзящ корен, което расте по влажни сипеи, изкопи, реки, предимно в глинести почви. Цъфти от февруари/март до май и се събира, когато листните петури са напълно развити (края на цъфтежа). Билката произхожда от Балканския полуостров и Италия и е разпространена из цяла Европа. В България подбелът се среща из цялата страна докъм 1500 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)