Правилно сушене на билки

Правилно сушене на билки

Пролетно-летния сезон изобилства от природни съкровища, но за съжаление рядко се възползваме от всичките, защото нямаме как да ги употребим наведнъж. Освен това повечето билки са ни необходими през по-студените месеци, когато лечебните им сили могат да влязат в употреба. Най-ефективното решение за такива случаи е сушенето на билките и тяхното съхранение за подходящия момент.

Има различни методи за сушене на билки в зависимост от самата билка, наличното пространство и влажността на въздуха. Съветваме да избягвате предварителното измиване на билките, доколкото е възможно, тъй като това би изветрило аромата на билката и освен това затруднява сушенето.

Сушене на въздух

При билките, които не съдържат много вода, е достатъчно да ги разстелете върху кухненска кърпа и да ги оставите да изсъхнат на чист въздух. Това работи най-добре на открито през топлите дни. Уверете се обаче, че билките не са изложени на пряка слънчева светлина, тъй като това би довело до загубата на много от активните им съставки. Ако е необходимо, обръщайте билките от време на време. Примери за билки, при които този метод е подходящ, са живовляк, лазаркиня, бъзов и липов цвят.

При лиса на достатъчно място можете също да си вземете рафт за сушене или пък да си направите такъв сами. Специализираните рафтове за сушене осигуряват адекватна циркулация на въздуха отгоре и отдолу. Това е особено полезно при растения с части богати на вода като например при листата на глухарчето. При лоша циркулация на въздуха в такива случаи се развиват кафяви петна и се губят лечебните свойства на растението.

Сушене на снопове

Друга възможност за сушене на билки чрез създаване на снопове (букетчета с дебелина около 1 пръст), които след това се закачат с главата надолу на рафт с пространство между тях. Идеални места за този вариант са тавани и закрити градински помещения. За да се запази аромата на билките помещението трябва е проветриво, тъмно и сухо. Този вариант също е подходящ по-скоро за билки, които имат само малко количество вода като например лавандула, градински чай, розмарин и подобни.

Водните растения (напр. обикновената и мъртвата коприва) не са подходящи за този метод, тъй като заедно на гъсто разположени стъблата и листата в снопа предизвикват бързо гниене. Препоръчваме на свалите билките и да ги съхранявате на чисто място до преди употреба, защото при дълго висене в сноп, билките могат да съберат излишен прах.

Сушене на билки във фурната или в дехидратор

При изключително влажни растения, чиито части са плътни и устойчиви може да предприемете сушене във фурната. Имайте предвид обаче, температурата не трябва да надвишава 40 градуса по Целзий, тъй като етеричните масла се изпаряват лесно и други ценни активни съставки могат да изчезнат също.

Ако се занимавате със сушене на билки и плодове често препоръчваме да инвестирате в дехидратор, защото той значително улеснява процеса.

Съхраняване изсушените билки

Ако при допир билките издават звук - шушукат, значи не са напълно сухи още. Уверете се, че са наистина сухи, в противен случай плесента може да се развие бързо, особено ако в последствие се съхраняват в буркани. След изсушаване можете да ги нарежете с ножица и да ги съхранявате в хартиени пликове, буркани или други съдове с капак.