Природната плодовитост в помощ на женската

Природната плодовитост в помощ на женската

Билките обикновено са безопасни за употреба и могат да подпомогнат по нежен и естествен начин много от процесите в нашето тяло, включително да подготвят организма за забременяване. Въпреки това някои билки не трябва да се приемат по време на бременност и/или преди това и затова е важно да се допиташ до личния си лекар или друг специалист в областта на медицината кои билки са безопасни в твоя случай.

Колко време е желателно да се приемат билките?
Ефектът на билковите продукти обикновено е кумулативен и положителните ефекти при желание за зачеване се наблюдава след 60-120 дни. Билките също така са зависими от менструалния цикъл.

Кога не трябва да се приемат билки?
Една от целите на билките е да повишат функцията на яйчниците, затова не трябва да се употребяват при прием на противозачатъчни таблетки. Също така не е препоръчителен приемът на билки ако вече използваш добавки или други лекарства за плодовитост.

Кои билки трябва да се избягват при опити за забременяване?
От друга страна някои билки/билкови добавки имат неблагоприятен ефект върху плодовитостта, особено в по-големи дози. Билки като жълт кантарион, приемани за лечение на тревожност и депресия, могат да нарушат хормоналния баланс. Ехинацеята и Гинко Билобата могат да увредят репродуктивните клетки и да попречат на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката.

В тази статия ще споделим 3 от най-известните и ефикасни билки в областта репродуктивното здраве - червена малина лист, коприва лист и червена детелина.

Червена малина лист

Това е вероятно най-известната билка, когато става въпрос за бременност, тъй като се счита, че помага не само за повишаване на плодовитостта, но и облекчава неприятните симптоми по време на бременност и предотвратява усложненията по време и след раждане.

Листата на малината са богати на каротеноиди, лимонена киселина, танини, витамин А, В комплекс, С и Е. В тях има и лесно усвоима форма на желязо, калций, фосфор, калий и силициев диоксид.Тези нейни полезни вещества съдействат за регулирането на менструалния цикъл, което прави овулацията по-лесно предвидима и увеличава шансовете за зачеване.

Листата на червената малина съдържат също алкалоид наречен фрагарин, който спомага за тонуса и стягането на мускулите в областта на таза. Изключително полезно свойство при желание за забременяване, защото подсилването на тази група мускули спомага задържането на плода и намалява риска за спонтанен аборт. Още едно положително свойство е по-лесното съкращение на тези мускули по време на раждане и по-малкото кървене.

Коприва

Както и листата от червена малина, така и копривата действа като маточен тоник, защото подпомага за нейното укрепване и я прави чудесен дом за бебе.Това нейно свойство помага раждането да бъде по-леко и с по-малко усложнения.

Известно е, че копривата е богата на витамини А, С, К и някои витамини от група В, както и на антиоксиданти и минерали като желязо, магнезий, калций фосфор, калий и натрий.
Тя действа също така детоксикиращо - изчиства системата от вредни токсини, които могат да повлияят на плодовитостта.

Освен това копривата има и успокояващо действие и намалява нивата на стреса, което от своя страна оказва голямо влияние върху репродуктивното здраве.

Възможни рискове ако приемаш чай от коприва при бременност

Основният риск от пиенето на чай от коприва по време на бременност е, че тя потенциално може да стимулира матката и да предизвика контракции. Това е благоприятно за последната седмица на бременността, но би могло да бъде проблематично през по-ранните триместри.

Също така е потенциално рисковано да консумирате коприва, ако приемате други лекарства, докато сте бременна, защото билката може да взаимодейства с тях. По този начин копривата може да усили ефекта на някои лекарства, което може да доведе до опасни странични ефекти.

Червена детелина

Червената детелина е хормонален близнак на естрогена. В нея има съединения като изофлавони и фитоестрогени, които помагат за насърчаване на хормоналния баланс при жените.

Според експертите по плодовитост приливът на естроген в резултат на употребата на червена детелина подпомага производството на фоликули и яйцеклетки и подготвя организма за овулация.

Червената детелина също като останалите 2 билки помага за уплътняване на маточната лигавица, което води до по-добро имплантиране и увеличава плодовитостта.

Освен това червената детелина съдържа полезни минерали и витамини като калций, витамин С, калий, магнезий, хром, фосфор, ниацин и тиамин. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на здрав организъм, а също и за отпускане на нервната система, което увеличава шансовете за забременяване.