Синапено семе (semen sinapis)

Приложение в народната медицина

В народната медицина синапът се употрябва вътрешно като отвара и външно под формата на лапи. Отварата действа благоприятно при липса на апетит, запек и стомашно-чревни заболявания. Счуканото синапено семе (лапа) се предписва при простудни заболявания, пневмония, ревматизъм, остра кашлица, ишиас, подагра, бодежи и гърлобол.

Доказано действие

Kommission E сочи, че синапените масла имат силен дразнещ кожата и стимулиращ кръвообращението ефект. Комисията препоръчва външна употреба на билката под формата на лапи или като намазка при бронхит, ревматична болка и лумбаго.

Начин на приготвяне

Има няколко начина на приготвяне на синапеното семе в зависимост от желаното действие на билката (виж лечебните свойства горе). Лапи се приготвят от равни количества счукано синапено семе и пшенично брашно, хладка вода (20-30°С) и малко оцет (горещата вода дезактивира ензима). Вътрешно като отвара: 1 ч. л. счукано семе се смесва със 100 гр. мед и се приема по предписание. За бани на краката при простуда: 2-3 с.л. синапено брашно се заливат с 1 кофа топла вода.

Внимание

Употребата на синапено семе не се препоръчва при стомашно-чревни язви и възпалителни бъбречни заболявания. Третирането с лапи е противопоказно за бременни, кърмещи и деца под 6-годишна възраст.

Препоръчани комбинации

хвощ и розмарин

Активни вещества

В състава на синапените семената се намират мастно синапено масло (до 35%), протеини (около 40%), слузни вещества, синапин, флавоноиди и стероиди. Ключова роля играят гликозидите (= глюкозинолати), които при наличие на топла вода се свързват с ензимния комплекс мирозиназа, получава се хидролиза, както горчично масло (синапено масло), кисел калиев сулфат и глюкоза като изходни вещества.

За растението

Синапът е едногодишно тревисто растение високо до 2 метра с вретеновиден корен, което цъфти между май и октомври. С лечебна цел се използват семената, отбрани преди пълното им узряване като за целта при събирането се отрязват само горните части на стеблото и след изсушаване се отделят семената. Разпространен е навсякъде в световен мащаб. В България се среща из цялата страна по ниви и полета, край пътища и по обработваеми земи докъм 1000 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)