Слез лист (floium malvae)

Приложение в народната медицина

Листата от слез имат облекчително, противовъзпалително и спазмолитично действие. Тези негови свойства обуславят употребата му в народната медицина при възпаления и болести на дихателната и храносмилателната система като ларингит, бронхит, бронхиална астма, кашлица, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага при изгаряния, отоци, циреи, акне и др.

Доказано действие

HMPC определя листата от слез като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването им при възпаления на лигавицата на устата, гърлото и стомаха. Експерименти сочат още, че билката има полезно действие при спазми на червата.

Начин на приготвяне

2 с. л. листа от слез се запарват с 500 мл. вряла вода. Извлекът се оставя да престои 60 мин. и се прецежда. Приема 4 пъти дневно по 100 мл. 15 мин. преди хранене.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на слез от бременни, кърмещи и деца под 6 години, поради което не се препоръчва. При болезнена или продължителна кашлица задължително се консултирайте с Вашия лекар.

Препоръчани комбинации

жълт кантарион, подбел

Активни вещества

Листата на слез съдържат слузно вещество, флавоноиди, каротин, танини, антоцианови гликозиди, следи от етерично масло и витамин C.

За растението

Слезът е двугодишно тревисто растение произхождащо от Азия и Южна Европа. Разпространен е в субтропичните и умерените климатични зони и цъфти между май и септември. Употребяваните с лечебна цел части са листата и цветовете. У нас билката се среща по тревисти, буренливи места и крайпътни райони докъм 1400 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)