Смрадлика лист (folia cotini)

Приложение в народната медицина

Смрадликата има антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Употребява се външно при афти на устната кухина, кожни заболявания, трудно заздравяващи рани, гнойни пъпки, циреи, възпаление на венците, хемороиди и бяло течение.

Начин на приготвяне

Билката се прилага предимно външно (бани, промивки, гаргара).

1-2 с. л. дребно нарязани листа от смрадлика се заливат с 1 л. кипяща вода. Отварата се вари 3 мин. и се оставя се да кисне 1 час. Прецежда се и се прилага по предназначение.

Внимание

Преди вътрешно приложение на билката задължително се консултирайте с Вашия лекар.

Активни вещества

Смрадликата е съставена от галотанини (15-25%), свободна галова и елагова киселина (5%), етерично масло (0,13-0,21%) и флавоноиди.

За растението

Смрадликата е разпространена в България из цялата страна, в Южна Европа, Средиземноморието и Югоизточна Азия под формата на храст или дърво с височина до 4 м. Вирее докъм 800 м надморска височина предимно по сухи, каменисти, скалисти и варовити терени. За лечебна цел се използват листата, които трябва да бъдат събрани по време на цъфтеж (май-юни), преди обаче плодовете на растението да са узрели.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.