Върбинка (herba verbenae)

Приложение в народната медицина

Върбинката се използва като укрепващо средство при изтощение, слабост, нервна и психическа умора. Ценена е от младите майки, заради нейното засилващо производството на мляко (лактацията) действие. Върбинката се препоръчва при задържане на течности в организма и при възпаление на черния дроб и далака. Употребява се и като еметично средство (за предизвикване на повръщане).

Начин на приготвяне

2 с. л. върбинка се варят в 500 мл. кипяща вода за 5 минути. Отварата се оставя да изстине, след което се прецежда. Препоръчително е да се консумира 4 пъти дневно по 100 мл. преди хранене.

Активни вещества

Билката върбинка съдържа горчиви вещества, един лактонен глюкозид (вербеналин), танини, следи от алкалоиди, каротан.

За растението

Върбинката е както едногодишно, така и многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 100 см. Цъфти между май и октомври с малки розови цветчета. Билката расте по тревисти и буренливи места, край пътища, селища и из посеви. По нашите географски ширини се среща често като расте на височина до 1000 м над морското равнище.

Препоръчани комбинации

Бъз цвят, Гръмотрън корен, Златна пръчица.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.