Ягода лист (folia fragariae)

Приложение в народната медицина

Листата от ягода имат диуретично, стягащо и противовъзпалително действие, поради което се използват при възпаление на устната кухина, гърлото и стомашно-чревни неразположения като лека диария. Препоръчват се още за прочистване на пикочните пътища.

Доказано действие

Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват употребата ѝ като традиционно средство при лечение на лека диария, при възпаление на устната лигавица и за гаргара при болки в гърлото (HMPC, Kommission E).

Начин на приготвяне

3 с. л. листа от ягода се запарват с 200 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои 2 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 4 пъти дневно по 1 с. л.

Внимание

Не се пропоръчва при свръхчувствителност и/или алергия към ягоди.

При употреба на ягодови листа с цел пречистване на пикочните пътища е задължителен обилният прием на вода и други течности. При отоци в резултат на нарушена сърдечна и/или бъбречна функция, не се препоръчва терапия с екстракт от ягодови листа. В случай на поява на температура, болки и спазми при уриниране или кръв в урината, задължително потърсете медицинска помощ.

До момента няма достатъчно данни за прием на листа от ягода от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

бъз, гръмотрън, златна пръчица, каркаде, репей

Активни вещества

Листата от ягода съдържат танини (кондензирани танини и елаготанини), флавоноиди , фенолни киселини, витамин C и етерично масло.

За растението

Горската ягода е многогодишно тревисто растение, което расте до 20 см. Листата на ягодата са триперести, с яйцевидна-елипсовидна форма и назъбени краища. Събрани заедно с дръжките в периода от май до август, листата имат силни лечебни свойства. Горската ягода е разпространена из цяла Европа, Северна Америка и в умерените региони в Азия. У нас тя расте по песъчливи и глинести почви из горски поляни, пътеки и по-рядко по скални сипеи.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)