Зърнастец (cortex frangulae)

Приложение в народната медицина

Кората от зърнастец усилва перисталтиката на дебелото черво, без да дразни лигавицата на тънките черва, поради което билката се смята за нежно слабително средство. Зърнастецът се използва при хроничен запек, лениви черва, спастичен колит, запек при бременност и хемороиди.

Доказано действие

Съдържащите се в кората на зърнастеца антрагликозиди се хидролизират в дебелото черво предимно от чревните бактерии и по-малка част от ензимите, секретирани от лигавицата на дебелото черво. Получените емодини се редуцират от чревните бактериални ензими до антрони. На тези продукти от разграждането на антрагликозидите се дължи слабителното действие на зърнастеца. Те засилват перисталтиката на дебелото черво и едновременно с това потискат обратната резорбция на водата. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват използването ѝ като слабително средство при запек (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

1 с. л. зърнастец се вари в 500 мл. кипяща вода за 10 мин., след което отварата се прецежда. Препоръчително е да се приема по 100 мл. 3 пъти дневно преди хранене. Действието настъпва 8-10 часа след приемането.

Препоръчани комбинации

майчин лист/сена

Активни вещества

Кората на зърнастеца съдържа антрахиноновите гликозиди глюкофрангулин (около 7%), франгулин, малки количества агликона франгулаемодин, фисцион, хризофанол, танини, флавоноиди, ензими, горчиви вещества и др.

За растението

Кората на зърнастеца се събира през пролетта и се суши, след което се складира в продължение на 1 година преди да бъде използвана за лечебни цели. Освен това се нагрява при 100°С в продължение на 1 – 2 часа. Външната повърхност на кората е сивокафява с белезникави лещанки, а вътрешната – жълто-оранжева, миризмата е слаба, а вкусът – силно горчив.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)