Здравей, сияйна кожа (част 2)

Здравей, сияйна кожа (част 2)

Сияйната кожа не означава само да изглеждате добре, но също така отразява цялостното здраве и благосъстояние на човека. Ето 5 домашни средства за здрава и сияйна кожа.

  1. Куркума (тип кожа - суха и мазна)

Надарена с антибактериални свойства, куркумата е една чудесна подправка, която никога няма да те разочарова. Куркумата е мощен антиоксидант, който помага за постигането на прекрасен блясък на кожата. В нея има куркумин, който е противовъзпалителен агент и помага да се отървеш от подпухналостта. Куркумата не само придава блясък на кожата ти, но се бори с бръчките и я подмладява.

  • Как да използваш куркума за кожата си?

Смеси около половин чаена лъжичка куркума на прах и една брашно от нахут. Добави достатъчно мляко/вода и разбъркайте добре, за да се получи гладка паста. Нанеси пастата върху лицето и шията си и я остави да действа, докато изсъхне. След това изплакни с хладка вода.

 

  1. Мед (тип кожа - мазна, с акне и комбинирана)

Медът овлажнява по естествен начин и помага за поддържане на добра хидратация на кожата. Антибактериалните му свойства предпазватот инфекции и също така намаляват петната и акнето. Медът осигурява безупречна кожа като също така помага за избледняването на пигментацията и белезите.

  • Как да използваш мед за кожата си?

Нанеси мед директно върху лицето и областта на шията на чиста и влажна кожа. Масажирай в продължение на няколко минути, за да може медът да се абсорбира в дълбочина. След това измий с хладка вода.

 

  1. Зехтин (тип кожа - суха)

Зехтинът действа като антиоксидант за кожата. Той помага за предотвратяване на ранното стареене и не само чудесен за кожата, но и ѝ придава разкошен блясък.

  • Как да използваш зехтин за кожата си?

Всяка вечер, преди лягане, нанеси няколко капки зехтин по цялото лице и шия. Масажирай в посока отдолу нагоре в продължение на около 2 до 3 минути. След това, потопи кърпа в топла вода, изцеди излишната вода и я постави върху лицето и шията си за около минута. Отново потопи кърпата в топла вода и я използвай, за да изтриеш внимателно излишния зехтин. Подсуши лицето и шията с чиста кърпа. 

 

  1. Алое вера (за всички типове кожа)

Алое верата е богата на витамини и антиоксиданти, които поддържат кожата сияйна и мека. Също така, тя предотвратява появата на акне. Нанасянето на алое вера върху слънчеви изгаряния помага за по-бързото им заздравяване. Освен това, поддържа кожата хидратирана, подобрява еластичността ѝ и предотвратява появата на бръчки.

  • Как да използваш алое вера за кожата си?

Внимателно изстържи гела от листата на растението и го нанеси върху кожата си. Остави го за 10-15 минути. След това изплакни лицето си с хладка вода и го подсуши.

 

  1. Кисело мляко (тип кожа - всички)

Киселото мляко е богато на млечна киселина, която овлажнява кожата и намалява бръчките и фините линии. То, също така, помага за намаляване на тена и тъмните кръгове,подобрява еластичността на кожата и я поддържа сияйна. Освен това, помага и за успокояване на слънчевите изгаряния и предотвратява развитието на акне.

  • Как да използваш кисело мляко за кожата си?

Нанеси директно върху кожата с помощта на памук, остави го за 10-15 минути и след това измий със студена вода.