Жълт кантарион (herba hyperici perforati)

Приложение в народната медицина

Жълтият кантарион има антимикробно и спазмолитично действие. Успокоява лигавицата на устата, стомаха и червата. Препоръчва се при камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Тонизира нервната система при неврогенни депресивни състояния и потиснатост, страхова невроза и безсъние. Външно се прилага при трудно заздравяващи рани.

Доказано действие

Антидепресивното действие на жълтият кантарион е доказано 1985 и от тогава екстрактът е сред най-често използваните средства за лечение на лека депресия. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват нейното използване при психическа преумора, леки депресивни състояния и пристъпи на страх.  Освен това – при лечение на оплаквания в стомашно-чревния тракт. При външно приложение помага при леки кожни обриви (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 с. л. жълт кантарион се варят в 400 мл. кипяща вода за 5 мин. Отварата се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. след хранене.

Внимание

Билката не се препоръчва на пациенти с непоносимост към растението, чернодробни проблеми, язви в стомаха и червата, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. При тежки депресивни състояние и при комбинация с лекарства задължително се консултирайте с медицинско лице. До момента няма достатъчно данни за приема на жълт кантарион от бременни и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

Бял равнец (при ставни възпаления). За нервната система се съчетава с мента, глог,  мащерка, риган, маточина.

Активни вещества

Жълтият кантарион съдържа багрилните вещества хиперицин и псевдохиперицин. Билката съдържа още до 10%, флавоноидни гликозиди, аскорбинова киселина, смолисти вещества, много каротин и следи от никотинова киселина.

За растението

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение с височина около 60 см. Цъфти между май и август в жълто, откъдето идва и името на билката.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)