Златна пръчица (herba solidaginis virgaureae)

Приложение в народната медицина: В народната медицина златната пръчица се прилага при цистит, камъни и пясък в бъбреците и задържане на течности в организма. Също така при смутена обмяна на пикочната киселина, подагра, ревматизъм и артрит. Народната медицина препоръчва билката още при чернодробни заболявания, увеличена простатна жлеза и хронични кожни заболявания.

Доказано действие: В лабораторни тестове ин виво е доказано пикочогонното действие на флавоноидния екстракт от златна пръчица. Според молекулярни фармакологични изследвания диуретичното и противовъзпалително действие на златната пръчица се дължи на съдържанието на кафеена киселина и флавоноиди. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват използването ѝ за прочистване на пикочните пътища при възпаления и за изхвърляне на пясък и камъни от бъбреците(HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне: 3 с. л. златна пръчица се запарват в 700 мл. вряла вода. Отварата се оставя  да кисне 20 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 100 мл. 6 пъти дневно 15 мин. преди и 30 мин. след хранене.

Внимание: Продължителен прием на билката трябва да бъде обсъден с медицинско лице. До момента няма достатъчно данни за приема на златна пръчица от бременни и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации: Гръмотрън, бреза лист, коприва

Активни вещества: флавоноиди: кверцетин, изорамнетин, рамнетин и кемпферол; също така кафеена киселина, етерични масла и др.

За растението: Златната пръчица е многогодишно тревисто растение, което цъфти между юни и септември с множество жълти цветове разположени по цялото стъбло. Среща се в редки гористи местности, по поляни и каменисти терени на височина докъм 2200 м. надморска височина.

Съхранение: В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.