Домашен лавандулов екстракт (рецепта)

Домашен лавандулов екстракт (рецепта)

Лавандулата е любимо декоративно растение в градините и по балконите. Ярките ѝ цветове са особено богати на нектар и привличат множество пчели и щурци с наситения си аромат. Цветът на лавандулата може да варира от розов до наситено виолетов в зависимост от сорта. Но всички видове са богати на ценни ароматни етерични масла, които правят растението популярна съставка на разнообразни козметични продукти, добавки за вана и парфюми. Успокояващият ефект на лавандулата често се използва за релаксиращи вани или за чай. Тя има и много други лечебни свойства, които можете да прочетете тук. Екстрактът на цветовете в базово олио е прекрасен вариант да се възползваме от този дар на природата.

Как да си направим лавандулов екстракт

За приготвянето на домашен извлек са ви необходими цветове от лавандула и базово масло. Това е необходимо, за да го направите:

 • Изсушени лавандулови цветове (можете да купите директно от тук)
 • Базово масло (зехтин, слънчогледово, бадемово или друго олио)
 • Филтър или марля за прецеждане
 • Съд за отлежаване на лавандуловото масло, например празен буркан с винт
 • Тъмни бутилки за съхранение
 • Малко търпение

Успокояващият ефект на лавандулата може да се използва чудесно в домашно приготвено масажно масло.

Начин на приготвяне

 1. Поставете изсушените лавандулови цветове в затварящ се буркан и леко ги притиснете.
 2. Добавяйте растително олио, докато всички цветове се покрият напълно.
 3. Затворете буркана и го съхранявайте на стайна температура на слънчево място.
 4. Разклащайте буркана внимателно всеки ден, за да се разтворят активните съставки и да се предотврати появата на плесен.
 5. След четири до шест седмици прецедете маслото и го прелейте в тъмни стъклени бутилки. Съхранявайте на хладно и защитено от светлина място.

Съвет: Ако трябва да го направите бързо, можете да приготвите и горещ екстракт. Поставете буркана на водна баня и загрейте водата до максимална температура от 60 °C за около два часа. След това извадете буркана от водата, затворете го, щом маслото се охлади до стайна температура, и го оставете да зрее още три дни. Имайте предвид обаче, че при нагряването се губят и някои от ценните съставки.

Използване на масления екстракт от лавандула

Лавандулата има много благоприятно действие върху кожата. Благодарение на успокояващите, антисептичните и противовъзпалителните си свойства тя е особено подходяща за грижа за суха и раздразнена кожа.

Маслото от лавандула е много подходящо за релаксиращи масажи. Успокояващият ефект и приятният аромат отпускат тялото и душата след тежък ден.

Масажът с лавандулово масло се препоръчва и при болки в мускулите и гърба. Болкоуспокояващият, спазмоуспокояващият и подобряващият кръвообращението ефект на лавандулата може да донесе облекчение дори при лек петминутен масаж.

Разбира се, можете също така да преработите лавандуловото масло и да го използвате за направата на кремове или лавандулов мехлем.

Ако сте избрали базово олио, което е подходящо за консумация, можете да използвате лавандуловото масло и в кухнята, за да придадете на храната си специфичен привкус. Подходящ е за мариноване на салати, риба или месо. Тъй като ароматът на лавандула е много интензивен и доминиращ, трябва да го използвате пестеливо.

Това масло може да се използва и като чудесен подарък. Напълнете го в хубава бутилка и добавете едно-две сухи цветни стъбла.

Приготвяли ли сте сами лавандулово или друго билково масло? За какво го използвате? Разкажете ни за него в коментарите!