Левурда. Див чесън с мечешка сила

Левурда. Див чесън с мечешка сила

Левурдта носи много имена, сред които див чесън, див лук или мечи лук. Последното название произхожда от факта, че мечките обожават растението и го хапват с наслада, за да възстановят силите си след зимен сън. По същия начин левурдата укрепва и нашия организъм с полезните си свойства. Сега е най-добрият момент за събиране, тъй като листата са свежи и крехки, а и сезонът им не е много дълъг. Дивия чесън се събира до към средата на май. Тъй че грабвайте по една торба и право в гората.

Приложения

Левурдата се използва още от древността и винаги е била важна съставка в менюто на хората по нашите географски ширини, прилагали я също и с лечебна цел. През последните години тя бе изместена от чесъна, но нейните свойства в никакъв случай не му отстъпват.

Дивият чесън е богат на витамин С, много минерали и етерични масла, съдържа и алицин, който като естествен антибиотик е способен да убива бактериите. От алицина идва и леката миризма на чесън, която можете да усетите, когато потъркате листата на левурдата.

В храненето

Тази вкусна и ароматна билка има сравнително кратък сезон за бране – от средата на март до средата на май. Тогава се събират листата и още затворените пъпки. След това дивият чесън образува семена и листата губят свежестта си. Има много начини по които можете да приготвите вкусни ястия от левурда:

  • Супа само от левурда или заедно с други диви билки, например коприва. Дивият чесън придава и прекрасен вкус на зеленчуковата или картофена супа
  • В салата, нарязана на ситно и комбиниран с маруля или други зеленчуци.
  • Като подправка в билково масло или извара, кисело мляко, и всички ястия, към които бихте прибавили чесън.
  • Гъста яхния, която може да комбинирате със спанак или коприва.
  • За приготвяне на вкусни сосове за паста

Тук ще намерите три рецепти, с които можете да съхраните силите на дивия чесън и да го използвате целогодишно.

При варене дивият чесън губи острия си вкус и става малко по-мек. При сушене изчезва почти целия аромат, затова не е подходящ за съхранение по този начин. Песто от левурда или олио с подправки са подходящи методи за консервиране.

Дивият чесън е идеален за вегетариански намазки за филии и сосове.

Още затворените пъпки на левурдата са подходящи за добавяне към салати, билково масло или като красива декорация. Все още неузрелите, зелени семена от див чесън могат да се използват като зелен пипер. Узрелите семена се изсушават и смилат, вкусът им е подобен на черен пипера.

Олио с див чесън

Дивият чесън е елегантно допълнение към салати, ястия и тестени изделия. Можете да приготвите олио, което да добавяте навсякъде, където пожелаете. За тази цел листата от див чесън се нарязват на ситно, поставят се на слоеве в буркан с винт и се обливат с висококачествен зехтин, така че накрая всички листа да са покрити. Разклащайте ежедневно и оставяйте да зрее 20 дни при стайна температура на доста тъмно място. След това прецедете и съхранявайте в хладилник.