Ценните свойства на липата

Ценните свойства на липата

Липите омайват всеки с прекрасния си аромат, но имат и ред други ценни качества. Знаете ли, че могат да достигнат възраст до 1000 години и височина над 35 метра- истински природни мъдреци! Древните славянски и германски племена почитали липата като свято растение. Всяко село имало поне една на централния площад, където хората се събирали, обменяли идеи и празнували събрани около нея. Липите традиционно се засаждали като посланици на мира след войни или епидемии, някои от тях стоят и до днес.

У нас, Стара Загора е известна като „града на липите“, но тези уханни дървета се срещат почти във всяко едно българско градче и лятото изпълват въздуха с аромата си.

В тази статия ние ви предоставяме най-важните свойства на тази уханна билка, идващи директно от мъдрата народната медицина, където липата има своята дълга лечебна история.

Приложения

Предимно цветовете на лятната липа, но и тези на зимната, се използват в народната медицина, заради ценните си съставки. В допълнение към лечебния чай, липовият цвят придава прекрасен аромат на меда и дори се използва като дезодорант.

В КУХНЯТА

Липова салата

Младите, крехки листа на липата можете използвате за салати. Те са много вкусни и богати на протеини, минерали и хлорофил. Цветовете също могат да се ядат сурови и да се ползват за украса на ястия.

Ароматизиран мед с липов цвят

Липовите цветове придават на меда специален аромат. Смесете чаша липов цвят със същото количество течен мед и оставете да се накиснат за една нощ. Резултатът е един невероятно ухаещ и полезен подсладител за чай и десерти.

В НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

Липов чай

Чаят от липов цвят има много мек вкус и аромат, той навява спомени за летни вечери изпълнени с дъхав мирис на липа. Когато се накисне, той придобива топъл, червено-кафяв цвят.

Липовият чай е не само вкусен, но и много полезен. Съдържащите се слузни вещества облекчават позивите на кашлица и успокояват възпаленото гърло. Гликозидите в цветовете имат противовъзпалително и аналгетично действие, те могат да помогнат при трескави настинки, грипоподобни инфекции и спазми.

Прочетете тук за лечебните свойства на липата

За чаша горещ липов чай: две чаени лъжички пресен липов цвят или една чаена лъжичка сух се заливат с 250 мл. вряла вода. След пет до десет минути чаят може да се прецеди и пие. Не трябва да се надвишава дневна доза от три чаши.

Студеният липов извлек се прави от шепа пресен или половин шепа сух липов цвят и литър студена вода. Оставете го да постои в хладилника за шест до осем часа. Този препарат има и детоксикиращ ефект след физическа активност.

Тинктура от липа

Ценните свойства на липовия цвят също могат да се използват добре в тинктура. Тинктурата е идеална и за запазване на билки за по-нататъшна употреба в кремове, капки, сироп за кашлица и други лечебни и козметични средства.

За тинктурата поставете пресни или сухи липови цветове в буркан с винт и ги залейте с алкохол, докато ги покрие изцяло. Оставете сместа да престои в запечатания буркан в продължение на четири до шест седмици. След това прецедете и съхранявайте в тъмна аптекарска бутилка.

Инхалации с липа

Инхалация с липов цвят може да облекчи настинка, хрема и лек бронхит. Ефектът се засилва, ако използвате още няколко лечебни билки. Цветове от лайка, листа от градински чай и стръкове от мащерка са добро допълнение към сместа.

Липово освежаване на очите

Хилдегард фон Бинген1 препоръчва липовите листа при проблеми с очите. И наистина, те носят облекчение, когато очите са уморени и болят от продължителна работа на компютър, от дълго четене или друго натоварване.

За целта поставете свежи, млади листа от лятната или зимната липа върху затворените очи и ги фиксирайте през нощта с мека маска. На следващата сутрин очите ви отново ще са свежи и отпочинали!

СЪВЕТИ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ И СЪБИРАНЕ

В Централна Европа са най разпространени зимната и лятната липа. Първата цъфти от юни до август, втората няколко седмици по-късно.

Листата на липата са овални отдолу, стесняват се към върха и имат форма на сърце. Младите листа са светлозелени и потъмняват през лятото. Тези на зимната липа са дълги само до 6 сантиметра, а на лятната - до 15. При бране се препоръчват тънките и мъхести листа, тъй като гладките и кожести имат доста горчив вкус. През есента, преди да окапят, листата и на двата вида стават ярко жълти.

Цветовете са предимно бяло-жълтеникави и кафеникави. В пълното съцветие те напомнят на слънчевите лъчи. Готови за бране, когато започнат да разпръскват интензивния си аромат. Тогава концентрацията на ценните активни съставки е най-висока и цветовете трябва да се съберат в рамките на няколко дни. Можете лесно да ги изсушите и да ги съхранявате за зимата.

СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

При засаждането на липа трябва да се спазва разстояние от шест метра от линията на имота и сградите, тъй като дървото расте не само на височина, но и на ширина. Препоръчителното разстояние между насажденията е около 10 метра до, за да може липата да се развива свободно и вредителите да не прескачат от дърво на дърво.

Липата може да бъде засадена през пролетта, когато почвата е мека и няма опасност от замръзване. Има нужда от частично засенчено място, например в група с други дървета, за да се чувства наистина комфортно.