13 диви билки, които можете да събирате и през зимата

13 диви билки, които можете да събирате и през зимата

Обикновено не свързваме зимата с разходки в гората, с пресни растения или салати с диви билки.

При няколко последователни по-топли дни през зимата, има за щастие много диви билки, които могат да се събират. Но дори и в по-студените зими винаги има възможност да намерите малко прясна зеленина. Много диви растения са истински сървайвъри и им трябват само няколко слънчеви дни, за да поникнат отново. Дори няколко дни слана и лека снежна покривка не им влияят и щом стане малко по-топло, веднага покълват.

Дивите растения имат много по-висока концентрация на витамини, минерали и фитохимикали, отколкото култивираните. Затова използвайте тази възможност и подарете на тялото си допълнителна порция жизненоважни вещества.

С малко късмет и набито око можете да бъдете сигурни, че ще откриете някои от по-долу изброените растения.

1. Маргаритката цъфти целогодишно и протяга нежната си глава към слънцето веднага щом снежната покривка стане по-тънка. Тя е богата на витамин С, магнезий, желязо и други жизненоважни вещества и е идеална като декорация на много ястия.

2. Самобайката пълзи ниско над земята и ще я откриете дори през зимата. Освен, че е вкусна, може и да помогне при настинки и продължителни заболявания.

3. Омайничето обича богатите на хранителни вещества, влажни почви. Младите листа могат да се използват в салата, докато ситно нарязаните по-стари обогатяват зеленчуковите ястия с билков аромат. Можете също да ги използвате изсушени като подправка.

4. Копривата расте бързо през пролетта и лесно се налага над други светлолюбиви растения. Дори при мека зима често се срещат млади издънки и могат да се използват за вкусна супа. Те са пълни с витамини, желязо и протеини и са истинска благодат за здравето.

Прочетете тук за лечебните свойства на копривата

5. Не е нужно да търсите четирилистни детелината за късмет, трилистните са също толкова подходящи като добавка за салата или към банички от коприва.

6. Глухарчето също е едно от устойчивите растения и се опитва да развие нови листа през меките зими. Тази година видях няколко жълти цветя дори през декември. Листата са особено богати на витамин С и провитамин А.

Прочетете тук за лечебните свойства на глухарчето

7. Малките, закръглени листа на кръглолистното ленивче могат да останат незабелязани, но особено през зимата те могат да обогатят менюто ви. Те са богати на калий и осигуряват силициев диоксид, танини и слузни вещества. Можете да използвате леко киселите на вкус листа в салати, извара и билково масло, или да ги изсушите като подправка.

8. Пресният киселец покълва в слънчеви дни нови листа, които можете да използвате както в кухнята, така и за лечебни цели. Придава на салатите и супите приятен, свеж вкус. Той е богат на витамини и минерали, които са особено подходящи за пролетно пречистване.

9. Няколко нежни листа от живовляк също могат да бъдат намерени през студените месеци. Мекият им вкус ги прави идеалното допълнение към салати. Ако намерите по-големи количества, можете да го използвате и за приготвяне на вкусна супа. Запарката от горещ чай с листа от живовляк е идеална при настинки, а слузестите вещества облекчава болката при кашлица.

Прочетете тук за лечебните свойства на живоляка

10. Врабчовите чревца, е растение, което въпреки нелицеприятното си име е изключително полезно. То бързо се разпространява върху незащитена почва и я предпазва от ерозия. През по-студените месеци също се среща тук-таме и може да се събира. Ако го намерите, определено трябва да наберете малко за готвене или чай, защото растението е много богато на витамини А, В и С и осигурява много повече желязо, калий, калций и магнезий, отколкото повечето култивирани зеленчуци. Също така облекчава кашлица, белодробни заболявания и ревматични проблеми.

11. Както по ливадите, така и в гората най-вероятно ще се натъкнете на различни видове еньовче, с които можете да приготвите лековита отвара дори и през зимата.

Прочетете тук за лечебните свойства на еньовчето

12. Младите листа ливадна горва са идеални като добавка за салата или в билково масло. Чаят от билката стимулира черния дроб и жлъчката, укрепва имунната система и може да помогне при хронични ставни заболявания и кожни проблеми.

13. Лъжичината, наричана още чеснова трева, е прекрасна билка, която, както подсказва името, има лек вкус на чесън. Младите листа и стебла е най-добре да се консумират сурови, тъй като вкусът им се губи при термична обработка. Растението има кръвоспиращо, диуретично, отхрачващо действие и може да бъде повлияе благоприятно на различни респираторни заболявания.

Имайте предвид, че растенията не само се намират по-трудно през зимата, но и по-трудно се разпознават поради липсата на цветове и други отличителни белези. Ако се съмнявате дали сте разпознали билката правилно, в никакъв случай не я консумирайте.